Iadul

adaptare după „Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva” de Jonass Gardell

Piesa „Iadul”,  prezintă realitatea crudă a unei familii, ilustrând conflictul a două surori de vârsta a treia ce nu s-au înțeles între ele de când erau copii. Protagonista, Agnes, este sora cea mare care trăiește un cumplit calvar, sacrificându-și viața stând alături de mama ei și îngrijind-o până la bătrânețe.

Acțiunea se petrece într-o singură noapte în casa mamei care este pe moarte. Răsfoind prin lucrurile mamei, Agnes, constată de fapt că tot sacrificiul său pentru mama sa a fost în van, că mama sa nu a fost sinceră în sentimentele sale față de ea, că cea care conta și pe care o iubea a fost de fapt sora sa, Viola, care avea familia ei și o carieră în teatru. Viola credea contrariul, că toată viața mama a iubit-o doar pe Agnes, ea considerându-se lipsită de importanță. Conflictul dintre surori are un deznodământ dur, iar după ce Agnes se eliberează de acumulările interioare are loc o inversare a personalităților surorilor.

Acțiunea textului se petrece pe două planuri: unul fiind cel al realismului psihologic, expusă în patru scene, ce prezintă conflictele și discuția dintre cele două surori, iar al doilea este un plan al supranaturalului, consemnat de autor în șase scene scurte în care este prezentată viața protagonistei în copilărie prin joaca acesteia cu două păpuși, una numindu-se Kristina iar cealaltă fiind mama ei. În acest plan este redată transpunerea sa și a mamei într-o copilărie închipuită, percepută acum, la bătrânețe. Personajul Agnes își exprimă nemulțumirile în jocul cu aceste păpuși, plăsmuind o Kristina care trăiește de mică un adevărat iad în casa mamei sale.

Un spectacol despre slăbiciunile umane, despre credințe false, despre comportamentul oamenilor în situații limită, despre îngeri și demoni…

Distribuția: Alexandra BOTEZ, Bianca CIUBOTARIU, Cătălina CHIPIRIȘTEANU, Mădălina ROMILA, Alexandra MAXIM, Cristina TOFĂNEL și Paula Niculescu.

Regia: Radu MIHOC

Data premierei: 3 decembrie 2015